Skip to main content
Premium Cat Food Made in Germany

Vätskebehov

Vattenbehovet beror inte bara på typen av foder, utan även på andra faktorer. Här kan du ta reda på vad du ska tänka på och hur du kan få katter som dricker för lite att dricka mer.

Kattens vätskebehov

Kattens kropp består av 50 till 70 procent vatten. Om en katt har en högre fetthalt har den lägre vattenhalt och vice versa. Men hur mycket vätska ska en katt inta per dag? En fullvuxen katt behöver mellan 50 ml och 70 ml vätska per kilo kroppsvikt per dag. Om din katt till exempel väger 4 kg bör den dricka 200 ml till 280 ml vätska per dag. Din katt dricker inte den mängden på en gång, utan i många små enskilda portioner. Därför dricker den i genomsnitt tio till tolv gånger om dagen. Dessutom får katter en del av den vätska de behöver från sin kost – mängden vatten beror på typen av foder. Om din katt äter våtfoder är en stor del av behovet redan täckt genom det. Så är inte fallet när man utfodrar med torrfoder: Torrfoder består till ungefär 10 procent av vätska, så här är alltså vattenintag viktigt. Även faktorer som omgivningstemperatur, djurhållning och aktivitet spelar en viktig roll för den optimala mängd vatten som din katt behöver dricka. Det kan dock även hända att din katt får i sig för mycket vätska. I ett sådant fall kan det vara en indikation på möjliga hälsoproblem. Då rekommenderas det att uppsöka en veterinär och få katten undersökt.

Lösningen för katter som inte vill dricka

Om din katt dricker påfallande lite, så bör den förutom torrfoder även erbjudas våtfoder av god kvalitet såsom Happy Cat Meat in Sauce. Vid behov kan du även tillsätta lite varmt vatten till våtfodret, så att din katt intar mer vätska. Om du letar efter mer information om temat blandad utfodring, kan du läsa här.

Vier verschiedene Packungen Happy Cat Nassfutter

Lösningen för katter som inte vill dricka

Om din katt dricker påfallande lite, så bör den förutom torrfoder även erbjudas våtfoder av god kvalitet såsom Happy Cat Meat in Sauce. Vid behov kan du även tillsätta lite varmt vatten till våtfodret, så att din katt intar mer vätska. Om du letar efter mer information om temat blandad utfodring, kan du läsa här.

Dricker din katt inte eller inte tillräckligt? Här är våra tips för att hjälpa din katt att dricka mer:

  • Tillhandahåll alltid färskt, rent vatten – helst i flera kärl fördelade i hela bostaden  
  • Katter föredrar glas-, metall- eller porslinsskålar för dricksvattnet  
  • Har du någon gång sett din katt försöka dricka ur en kran? Om din katt gillar att dricka rinnande vatten är en vattenfontän en bra idé 
  • Osaltad och okryddad buljong eller några droppar tonfiskjuice kan göra dricksvattnet ännu godare 

Utöver de fördelade vattenkärlen är det också viktigt att minimiavståndet mellan vattenskålen och kattlådan är en halv meter. Även ett avstånd på minst två meter mellan vatten och matskål är lämpligt: Annars ser en del katter vattnet som ”smaklös” mat och kanske inte dricker det.

Goda förutsättningar: Dryckesmöjligheter för katter

Det är generellt viktigt att du skapar en mängd olika dryckesmöjligheter för din katt i hemmet. En variation av olika kärl av glas, metall eller porslin rekommenderas. Har du någon gång sett din katt dricka ur en vattenkanna? Då kanske den föredrar stillastående vatten. Utbudet av dryckesmöjligheter bör därför anpassas efter preferenser.

Vattenspel – liknande vattenfontäner – är också lämpliga för att uppmuntra din katt att dricka, men också som en fantastisk ny aktivitet. Du kan placera vattenkällorna nära dörrarna, så att din katt alltid påminns om att dricka när den byter rum. För vissa raser med kort nos, som perser, är grunda dricks- och matskålar fördelaktiga.

Som en speciell höjdpunkt kan du skämma bort din katt med kattmjölk. Du kan antingen tillsätta den till vattnet eller servera den outspädd. Om du vill ge din katt komjölk, se till att det är laktosfri mjölk: Laktosen som finns i normal komjölk leder till diarré hos många katter och kan leda till hälsoproblem om den ges kontinuerligt. Katt- och komjölk kan dock inte ersätta vattenintaget.

Bör en katt dricka mer på sommaren?

Våra katter kan vid behov hålla sig flytande och simma utan problem, men de flesta katter avskyr vatten. Den turkiska vanen är exempelvis en av få raser som gillar att plaska med tassarna i vatten eller till och med simma ett varv. Särskilt på sommaren är det viktigt att se till att dricka tillräckligt med vätska, då kämpar även våra fyrbenta vänner med värmen.

Generellt sett beror vattenbehovet inte bara på fodertyp – till exempel torr- eller våtfoder – utan även på andra faktorer. Omgivningstemperaturen spelar en viktig roll här, eftersom: På sommaren behöver din katt mer vätska. Katter använder sin saliv för att reglera temperaturen genom att sprida den över sin päls med tungan, vilket hjälper dem att svalka sig. Din katt svettas också från tassarna och förlorar därigenom vätska. Har du någonsin upptäckt lätta tassavtryck på laminat och kakel på sommaren? Desto viktigare är det som kattägare att ha koll på kattens vätskebehov och att ge den bästa möjliga hjälp med sitt vätskeintag.

På sommaren är det ännu viktigare att inte låta vattnet stå för länge, så att inga oönskade bakterier bildas. Både buljong och mjölk – även blandat med vatten – blir snabbt dåliga vid högre temperaturer. Därför är det viktigt att byta vattnet regelbundet.

Medan katter behöver mer vätska på sommaren, förbrukar de vanligtvis betydligt mindre energi vid extrem hetta eftersom de rör sig mindre. Det har visat sig lämpligt att dela upp foderransonen på flera mindre ransoner om dagen. Detta gör fodret lättare att smälta för din katt.

Äter din katt bara torrfoder? Då är det fördelaktigt att testa att tillsätta blötfoder vid högre temperaturer. Våtfoder med särskilt högt vätskeinnehåll, såsom våra Meat in Sauce, är idealiska på sommaren för att täcka din katts ökade vätskebehov. Men: På sommaren blir våtfoder dåligt mycket snabbare på grund av värmen. Därför är det också viktigt att byta fodret regelbundet.