Premium Cat Food Made in Germany

Hälsosamt torrfoder för katter

Fördelarna med högkvalitativt torrfoder för katter och vad man bör tänka på vid utfodring.

Ska jag utfodra min katt med våt- eller torrfoder? Det är en fråga som många kattägare ställer sig – inte minst eftersom katter oftare än andra djur drabbas av urinvägssjukdomar och att ett tillräckligt vätskeintag är extra viktigt för att undvika dessa. Här kan du ta reda på vad du behöver tänka på när du utfodrar med torrfoder.

Vad kännetecknar ett bra torrfoder för katter?

Högkvalitativt torrfoder för katter kännetecknas av dess många välbalanserade näringsämnen, vitaminer och mineraler. Den största skillnaden mellan torr- och våtfoder är vattenhalten – som spelar en viktig roll för kattens näringstillförsel. Katter kan koncentrera sin urin väldigt starkt, det har naturen utformat på så vis, så att de precis som sina förfäder i öknen ska klara sig med vattnet i kroppen så länge som möjligt. Det är därför bra att välja ett torrfoder med en tillsats som ser till att pH-värdet hålls inom ett optimalt intervall. Detta kan förhindra farliga urinstensbildningar, såsom struvitstenar. Att en skål med färskvatten alltid finns tillgänglig hjälper också till att förhindra urinstenar. Alternativt kan du blötlägga kroketterna till din katt i ljummet vatten. På så sätt kan du också se till att din katt intar vatten redan med fodret.

Vilka är fördelarna med torrfoder?

Om du föredrar att ge din katt torrfoder ger det en rad fördelar för din katt, dig och miljön.

Fördelarna med torrfoder för katter är:

  • Torrfoder kan förvaras länge
  • Tack vare de större förpackningsenheterna sparar du in avfall
  • Utfodring av torrfoder är billigare än våtfoder
Zwei Packungen Happy Cat Culinary Trockenfutter mit Futternapf und schleckender Katze
Zwei Packungen Happy Cat Culinary Trockenfutter mit Futternapf und schleckender Katze

Vilka är fördelarna med torrfoder?

Om du föredrar att ge din katt torrfoder ger det en rad fördelar för din katt, dig och miljön.

Fördelarna med torrfoder för katter är:

  • Torrfoder kan förvaras länge
  • Tack vare de större förpackningsenheterna sparar du in avfall
  • Utfodring av torrfoder är billigare än våtfoder

Dessutom går mindre foder till spillo på grund av den längre hållbarheten i skålen. Om du lägger fodret i skålen på morgonen är det timmar senare fortfarande attraktivt och din katt kan njuta av det – till skillnad från våtfoder som då redan har torkat och därför för det mesta inte längre är hygieniskt. Detta är en fördel särskilt på sommaren, för i motsats till torrfoder är våtfoder särskilt under den varma årstiden en välkommen födokälla för insekter och fungerar ofta som en plats för dem för att lägga ägg. En annan fördel med torrfoder för katter är att det höga energiinnehållet håller din katt mätt länge och ger särskilt aktiva katter mer energi.

Hur ofta kan jag ge katten torrfoder?

Genom att utfodra torrfoder tillgodoser du din katts behov mycket väl. Arbetar du och inte är hemma under dagen? Då kan du hälla torrfoder i skålen till din katt på morgonen, så att den kan äta små mängder flera gånger under dagen. Denna typ av utfodring kallas även ”ad libitum”-utfodring (latin ”efter behag”). Katten följer i sina vilda släktingars fotspår, som fångar och äter cirka tio möss om dagen. Det är viktigt att tänka på att inte fylla på skålen på i slutet av dagen när dagsransonen har ätits upp. Angivelserna på förpackningen kan ge dig en bra vägledning om du inte är säker på hur mycket torrfoder din katt behöver. Om du har en kastrerad katt behöver den upp till 30 procent färre kalorier än en okastrerad katt. Detsamma gäller äldre eller mer gemytliga katter som tenderar att vara mindre aktiva.

Schwarz weiße Katze sitzt vor einem Glasschälchen und trinkt Wasser

Enkla tips om din katt inte dricker tillräckligt

I likhet med fodret, gillar katter att dricka vattnet i många små portioner fördelade under dagen. Det ungefärliga vattenbehovet är mellan 50 och 70 milliliter per kilo kroppsvikt. Om du märker att din katt dricker påfallande lite finns det olika knep för att säkerställa att det nödvändiga vattenbehovet ändå uppfylls. Du kan till exempel erbjuda din katt våtfoder som komplement till torrfodret. Happy Cat Meat in Sauce är särskilt lämpligt för blandad utfodring. Vid behov kan du även tillsätta varmt vatten till fodret så att din katt får i sig mer vätska.

Du kanske har märkt någon gång att din katt föredrar att dricka rinnande vatten från kranen när du slår på det i köket eller badrummet. Då är det en bra idé att skaffa en vattenfontän. Vissa kattägare har dock goda erfarenheter av att tillsätta en liten mängd osaltad och okryddad köttbuljong eller några droppar tonfiskjuice i dricksvattnet. Detta gör drickandet till en smakupplevelse.

Min katt är benägen att få urinstenar: Är torr- eller våtfoder bättre för katter med njursjukdom?

Katter kan av naturen koncentrera urinen mycket starkt. Detta kan bli ett problem om din katt är benägen att få urinstenar. Det är särskilt viktigt att katten dricker tillräckligt med vatten fördelat över dagen för att förhindra att ny urinsten bildas. För att främja och stödja din katts njurhälsa kan du övergå till att erbjuda din katt en diet med låg fosfathalt. För att göra det lättare för din katt att ändra kost har Happy Cat ett särskilt smakrikt och njurvänligt torrfoder i sitt sortiment. Ibland vägrar katter äta ett nytt foder för att de inte gillar det. Happy Cat Sensitive Schonkost Niere är särskilt välsmakande, de högkvalitativa råvarorna och en hög taurinhalt säkerställer att fodret täcker alla din katts behov.

Slutsats: Vad är bättre för katter – torrfoder eller våtfoder?

I slutändan bestämmer du själv hur du utfodrar din katt. Med båda typerna av foder ser du till att din katt får rätt kost. När du utfodrar katter med torrfoder är det dock viktigt att du alltid ser till att de dricker tillräckligt med vatten!